perjantai 7. lokakuuta 2011

Älä nussuta mun nahkalompsaa


Kokoomuksen nuorisojaoston johtaman Ylen uutiset kertoivat eilen, että Kiinassa on alettu siistiä tv:tä länsimaisesta viihdesaastasta. Poistettavien listalle ovat joutuneet niin paikallinen Idols kuin erilaiset paritusohjelmatkin. Perusteluina kiinalaiset ovat käyttäneet sitä, että oman kulttuurin asema heikkenee.

Suomessa tästä ei huolta kanneta. Omaa kulttuuria, kun tuskin enää edes on. Formaatti toisensa jälkeen laitetaan suomalaiseen kääreeseen ja sisustamista, parinhakua ja häitä riittää aamusta ehtooseen. Laatuelokuvia ja –sarjoja ei juurikaan enää näytetä ja nekin ovat uusintoja menneiltä ajoilta.

Lähes jokaisessa ajankohtaisohjelmassa heitetään kuperkeikkaa, hosutaan ja huidotaan tanssahdellaan, kimitetään ja nauretaan omille typerille vitseille. Keskusteluohjelmat ovat sellaista päälle puhumista, että ne voi ihan hyvin jättää katsomatta, koska niistä ei kuitenkaan saa mitään selvää.

Väkivaltaa ja roiskimista tulee tämänkin edestä. Kun kaikki lasketaan yhteen, massamurhia tehdään joka ilta joka kanavalla.

Uutena piirteenä erilaisissa sarjoissa on alkanut esiintyä entistä roisimpaa ulostuloa ja kiimaista vaahtoamista.

Esimerkkinä vaikka Big Brother: Miten pitkälle itsensä nöyryyttämisessä ihminen voi mennä?

Kanavilla surffaillessani on vastaan tullut myös sarja, Taran monta elämää, jonka repliikeistä tämän jutun otsikko on poimittu.

Sarjan esittelyssä kerrotaan: "Tara Gregson (Toni Collette) on tyypillinen lähiövaimo, pientä poikkeusta lukuun ottamatta: hän kärsii dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä eli sivupersoonista. Päivästä riippuen Tara on ”Alice”, 1950-luvulle jumahtanut kotiäiti. Välillä hän muuntautuu ”Buckiksi” eli asehulluksi Vietnamin veteraaniksi. Meno äityy hulvattomaksi, kun Taran nahoissa elää ”T”, flirttaileva ja riehakas teinityttö."

Enempää ei tarvitse tietää. Kotikatu kalpenee elämäntapaohjeita jakavaksi väestöliiton ja marttayhdistyksen lähetyssaarnaajaksi, joka rivien välistä neuvoo, miten pitää ajatella ja miten toimia.

Sitä vain vielä nytkin ihmettelen, millä ilveellä ihminen voidaan pakottaa maksamaan tällaisesta roskasta? Tässäkö syy siihen, että maailma on, mitä on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti