perjantai 14. lokakuuta 2011

Kansantribuuni ja mökinmuija keskustelivat. Kumpi voitti?


Kansantribuuni ja Suuren neuvoston puheenjohtaja MK-N kiitteli Sixten Korkmania hyvistä kannanotoista Suomen saamia vakuuksia koskien.

Samoihin aikoihin kirjoitti Arvopaperilehti: "Suomi on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä on valtiovarainministeri, joka on kehittänyt täysin uudenlaisen instrumentin – vakuudet, joista lainanantaja joutuu maksamaan.

On syytä huomioida, että moderni pankkijärjestelmä syntyi jo 1300-luvullaPohjois-Italiassa varhaisrenessanssin myötä. Kesti kuitenkin 700 vuotta, ennen kuin ns. “Urpilainen Method” kehitettiin. Satojen vuosien aikana luultiin, että nimenomaan lainanottaja joutuu antamaan takuita. Nyt suomalaisilla veronmaksajilla on asiaan täysin uusi perspektiivi – lainanantaja voikin joutua maksamaan takuista, kun Suomen politiikan kerma mullistaa finanssimaailmanlainalaisuuksia.

Aika näyttää, tuleeko Urpilaisen ideasta Black­Scholesinoptiohinnoittelumallin tapainen suuri finanssialan läpimurto. On myös epäselvää, noteeraako Ruotsin Kuninkaallinen Tiedeakatemia keksinnön sen ansaitsemalla tavalla. Naapurimme kun tapaavat joskus olla hieman kateellisia suomalaistensuurista saavutuksista. "

Useaan kertaan oli tätä ennen jo toisteltu rukousta: Ensisijaisesti pankkien pääomittamisesta huolehtivat pankit, sitten kukin valtio omistaan ja lopulta kaikki eurooppalainen raha yhdessä.

Samaa asiaa ihmetteli myös Mökinmuija ja meilasi Arvopaperilehden lausunnon ja oman kysymyksensä MK-N: ”Jos ensisijaisen vastuun kantavat teidän mielestänne pankkien omistajat, miksi te ette niiden sitten anna sitä vastuuta kantaa?”

MK-N: ”Minusta tuosta Arvopaperilehden kirjoituksesta käy rehellisesti ilmi sen luonne - ethän sinäkään lue vakavasti tuot nimenomaista kirjoitusta, jossa hauskuutellaan Nobel -idealla?
Odotan jonkun asiantuntijatahon esittävän parempaa mallia, siihenhän lähettämäsi hauska kirjoitus ei edes pyrkinyt.”

Mökinmuija: ” Moroo! Kiitos vastauksesta:) Huumori on totuuden korkein aste Kierkegaardin mukaan. Juuri tässä jutussa kerrottiin totuus Suomen vakuuksista.

Huvittaa myös, kun sinä eduskunnassa vetosit siihen, että kun Sixten Korkman on jotain mieltä, niin se on totuus. Jo on aikoihin eletty, että demari vetoaa kapitalistiin. Totta kai pääoman edustajat ovat tyytyväisiä, kun veronmaksajien rahoja syydetään pankeille.

Kuten varmaan tiedät: Voitot yksityistetään, mutta tappiot sosialisoidaan ja vielä työväenpuolueiden suostumuksella. Ei ihme että demarien kannatus laskee.”

MK-N: ”Vakuudet estävät tappioiden sosialisoimisen - juuri siitä niissä on kyse!”

Mökinmuija: ”Teidän osittaisvakuutenne on sijoitettu arvopapereihin, joiden tuleva tuotto on lähinnä uskon asia. Sen sijaan joudutte pulittamaan vuonna 2013 koko vakautusrahaston jäsenmaksun kerralla. Korko sijoituksesta on heikompi kuin muilla, jos sitä yleensä on tulossa. Olette sitoutuneet tuplaamaan väliaikaisen rahaston koon ja antaneet keskuspankille oikeuden ryhtyä roskapankiksi. Target-saldojen määrä Suomen pankin taseessa on tämän vuoden aikana kohonnut kahdestakymmenestä miljardista 43 miljardiin. Kun heinäkuiset päätökset on pantu toteen, ovat Suomen vastuut ns. vakautusjärjestelmässä vähintäänkin 57 miljardia. Ja näillä eväillä uskotte, että teidän vakuusvirityksissänne olisi turva veronmaksajille?”

MK-N: ”Hei, joitain detaljeja on liene mennyt viestissäsi sekaisin. Korkoalennus on ainoastaan ERVV Osalta ja siinäkin vakuuksien suuruiselta osalta ei meille makseta mahdollisia ERVV jakamia korkoja. EVM osalta korkoja saa maksetun osuuden suhteessa, eli meille kerralta maksetun osuuden mukaan heti alusta alkaen.”

Mökinmuija: ”Joo, kiitos vain, mutta tämäkö on teidän sosiaalidemokraattien suurin asia? Jokainen ymmärtää, ettei tuo vipuileva vakuus ole mistään kotoisin. Teidän pitäisi kyetä hahmottamaan euromaiden tilannetta kokonaisuudessaan, eikä takertua tuohon poliittiseen hätäkakkaan. Kysehän on kaikkineen siitä, miten Euroopassa suhdanne saadaan vetämään, Kreikan lainat leikatuksi ilman pysyvän maksuautomaatin käynnistämistä.

Ovatko aivan unohtuneet ne pitkään toistellut teesit ns. sijoittajavastuista? Ei toteudu vastuu millään tavalla, jos pysyvä vakausrahasto maksaa täysimääräisesti leikatut lainojen osuudet. Kyse on myös euroalueen ulkoisesta kilpailukyvystä, joka vaatii - ei suinkaan automaattista korkojen nostamista 2-3 prosenttiyksiköllä, kuten tulee tapahtumaan, vaan poliittisesti riippumatonta ja vakaata rahapolitiikkaa. Siltä ollaan sekä teidän poliitikkojen, että keskuspankin omilla toimilla viemässä pohja pois.”

MK-N: ”Vastailin -ystävällisesti - kysymyksiisi. En itse valinnut mielestäni tärkeimpiä SDPn asioita.
Kiitos vaan konsultoinnistasi. Hyvää syksyä!

Mökinmuija: ”Kiitos itsellesi! Juuri niin sinä valitsit. Suomalaisia kiinnostaa suomalaisten veromarkkojen kohtalo ei mitkään heppoiset trikit.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti