maanantai 17. lokakuuta 2011

Sä et halua tietää






Yle on tänään kertonut uutista, että maailman parhaassa maassa, Suomessa, rikkaiden ja köyhien väliset terveyserot ovat länsimaiden jyrkimpiä.

Miten voi olla maailman parhaassa maassa, että ”terveyspalveluiden käyttö eri sosiaaliryhmien välillä on vieläkin samalla tasolla kuin reilu parikymmentä vuotta sitten. Parempituloiset suomalaiset käyvät edelleen tiuhempaan lääkärissä, ovat terveempiä ja elävät vanhemmiksi kuin alempaan sosiaaliluokkaan kuuluvat toverinsa. Suomi on tässä suhteessa OECD-maiden kärkeä.”

Jokaisella terveyskeskuksen asiakkaalla on kokemusta siitä, miten vaikeaa on saada lähetteitä erityissairaanhoitoon. Yleensä määrätään tutkimatta vaivaan kuin vaivaan yhä edelleen aspiriinia. Terveyskeskuslääkäreiden toimintaa tuntuu ohjaavan sitkeä myytti siitä, että jokainen tutkimaton potilas on terve.

”- Voidaan sanoa, että eriarvoisuus ei ole muuttunut vuosien 1987 ja 2009 välillä. Se on aika pysyvä ilmiö, joka liittyy tähän meidän järjestelmäämme, sanoo tutkimusprofessori Unto Häkkinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Faktaa on myös se, että köyhille ja rikkaille tehdään suhteessa saman verran esimerkiksi pallolaajennuksia, vaikka köyhien keskuudessa sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisempiä. Myös alueelliset erot ovat huomattavia: pallolaajennuksia tehdään hyvinvoivassa Vaasassa suhteessa enemmän kuin köyhässä ja infarktiherkässä Itä-Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ajaakin Suomeen Ruotsin-mallia, joka yhdenvertaistaisi järjestelmää. - Väestö saisi itse valita omalääkärinsä, ja omalääkäri voisi olla yksityiseltä tai julkiselta puolelta, Häkkinen selventää.”

Ongelma ei kuitenkaan ratkea millään omalääkärillä, jos jatkotutkimukset edelleen arvioidaan kukkaron kautta ja potilaiden rahat eivät välttämättä riitä edes lääkkeisiin.

Hyvinvoivassa Raaseporissa on juuri paljastunut köyhien keskuudessa leviävä tuberkuloosi. Sen alkulähteitä etsitään jostain kerrostalosta, kertoo paikallinen aviisi. Tähän astihan on yleisesti uskottu, että tuberkuloosiin sairastutaan vain Suomen lähialueilla.

Raaseporissa on tehty taudista havaintoja jo vuosia, mutta vasta nyt tieto tuli julkisuuteen. Paikkakunnalla on tosin tietämättömyydestä pitkät perinteet: Dragsfjärdin keskitysleiristäkään ei vuonna 1918 Tammisaaressa tiedetty mitään, vaikka haju kaupungilla oli murskaava.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti