tiistai 6. maaliskuuta 2012

Yle tuuttaa

Yle tuuttaa

Luulisi, että uutiset ja ajankohtaisohjelmat edes jotenkin pyrkisivät objektiivisuuteen, mutta ei. Katsoin eilen A-studion uusinnan ja siellä Hjallis Tiltu Harkimo tuuttasi oikein mehevän pläjäyksen propagandaa suoraan silmille.

Hänen mukaansa muutamat ahneet pilaavat koko riistävän kapitalistiluokan maineen. Tarkoitti varmaan niitä epäpäteviä, jotka ovat jääneet kiinni. Näiden huonojen takia sitten vielä perustetaan kaiken maailman Wall Street -liikkeitä haittamaan bisneksiä.

Yrityksen tarkoitus on tietysti tuottaa voittoa, jotta pystyttäisiin kehittämään yritystoimintaa, Harkimo sanoi: Kaunis ajatus, mutta epätosi. Voittoahan on tietysti vain se, mikä jää viivan alle. Yritystoiminnan kehittämisen hoitaa yritys itse.

Harkimon mukaan Wall Street -liike syntyi siitä, että ”niin pieni osa saa niin suuren osan kaikesta”. Mutta sellaistahan Suomessa ei tapahdu, nauroi Harkimo partaansa: Heh-heh:)) (Kts. A-studio kohdassa 26.25)

Väite, ettei Suomessa olisi tuloeroja, on törkeä valhe. Tuloeroja on ja ne ovat kaiken aikaa kasvussa. Juuri niitä vain kovin kitsaasti tutkitaan. Ja syykin on selvä.

Professori Juha Siltalan mukaan amerikkalaiset toimitusjohtajat ansaitsivat 42 kertaa enemmän kuin keskiverotyöntekijä vuonna 1980 ja vuonna 2000 johtajat ansaitsivat 530 kertaa enemmän. Suomalaisen suuryrityksen johtaja ansaitsi 14-kertaa enemmän vuonna 1991 ja 30 kertaa enemmän vuonna 2001 kuin suomalainen palkansaaja keskimäärin.

Joskus 60-luvun lopulla tehtiin laaja tutkimus, jonka mukaan ylin viidesosa suomalaisista ansaitsi liki 60 prosenttia kaikesta. Alin viidesosa vain 2,5 prosenttia. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on todellinen tilanne tänään. Ei ole kuitenkaan vaikea veikata.

A-studio täällä.
Taloudellinen epätasa-arvo Suomessa.
Suomi ykkönen tuloerojen kasvuvauhdissa.
Tuloerot ovat tulleet jäädäkseen, tietää Taloussanomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti