tiistai 28. helmikuuta 2012

Kultainen vasikka ja kristallipallo eli kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan



Eilisessä MOT:in luottoluokitusohjelmassa taloustieteilijä Jukka Pekkarinen, joka on toiminut sekä Paavo Lipposen että Eero Heinäluoman neuvonantajana, määritteli luottoluokituslaitokset mystisiksi laitoksiksi: ”Luottoluokittajat ovat tässä tehneet pitkän työn ja hankkineet sen, sen tuota, mystisen uskottavuuden pääoman, joka rahoitusmarkkinoilla on niin tärkeä, ja jolla ne pystyvät rahastamaan.” Näin siis Jukka Pekkarinen, kun Raimo Sailas samaan aikaan vanno niiden nimiin suunnitellessaan miljardileikkauksia.



Maailman tärkeimmät luottoluokittajat ovat Standard & Poor's, Moody's ja Fitch, suuruusjärjestyksessä lueteltuina. Näiden lisäksi on muutama pienempi luottoluokittaja.



Motissa käsiteltiin luottoluokittajat viidestä eri näkökulmasta; Ovatko ne viranomaisia, menestyviä, valvonnassa, riippumattomia ja huolellisia. Tästä voi jokainen lähteä arvailemaan.



Kysymykseen, ovatko ne viranomaisia, tutkija Lauri Holappa Turun yliopistosta vastasi näin: ”Sehän on hyvin ymmärrettävää, vielä tota varmaan pari vuotta sitten se oli hyvinkin yleisesti jaettu käsitys. Vasta finanssikriisi on tuonut laajemmin tietoisuuteen, että nää on yksityisiä yrityksiä, koska normaalisti tämäntyyppinen toiminta kuuluu jokaisessa maassa viranomaistoiminnan piiriin.”



Luottoluokittajat ovat kyllä menestyviä, kuten Jukka Pekkarinen toteaa: ”. . . luottoluokittajat hankkivat itselleen referenssejä näistä valtioiden luottoluokituksista. Varsinainen bisnes syntyy siellä yksityisessä sektorissa, yksityisien luottolaitoksien reittauksissa, vakuutusyhtiöitten ja pankkien reittauksissa, myöskin suuryritysten reittauksista.” Mahtoiko itsekään ymmärtää. No ei se mitään. Seuraavasta selviää, että toimeen tullaan ja menestytään.



”Kolmikon suurin eli lehtitalo McGraw-Hilliin kuuluva Standard & Poor’s ilmoitti hiljttain tehneensä viime vuonna 1,7 miljardin dollarin liikevaihdolla muhkean 700 miljoonan dollarin liikevoiton. Myös Fitch tekee tuhtia voittoa. Moody'sin vahvuutta taas kuvaa se, että maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett on ostanut itsensä sen suurimmaksi omistajaksi.”



Yhden pienen luottoluokittajan Kroll Bobd Ratingsin pääjohtajan Jules Krollin mukaan: ”Luokittajilla on hurjasti valtaa. Sen huomaa joka päivä. Ne päättävät, minkä maan luokitusta pitää nostaa tai laskea, - mukaan lukien oman maamme luokitus. Ne puuhaavat kaikenlaista, - mutta itse asiassa niillä ei ole mitään lakisääteistä vastuuta. ” Kenenkään valvonnassa ne eivät siis ole.



Kysymykseen luottoluokituslaitosten riippumattomuudesta Lauri Holappa vastasi, että ne eivät voi olla kovin riippumattomia, koska heidän oma elinkeinonsa on riippuvainen luokituksista.



Ja EU-komission jäsenen Olli Rehnin kannanotto tv-uutisille 14.1. 2012: ”Kannattaa tietysti muistaa, että eihän luottoluokituslaitokset ole mitään puolueettomia erotuomareita tai puolueettomia tutkimuslaitoksia, vaan niillä on omat intressinsä, ja ne pelaavat aika pitkälle myöskin amerikkalaisen finanssikapitalismin ehdoilla.”



Tätä Suomen Pankin Erkki Liikanen ei halunnut kommentoida, mutta totesi kuitenkin: ”No Olli on lausunut näin. Mä oon itse kertonut, että ne on hyviä renkejä, mutta huonoja isäntiä, että pitää ottaa se informaatio mitä tulee. Viestin välittäjän ampuminen ei varmaan sitä asiaa muuta, mutta meidän pitää luoda myöskin kyky ja ammattitaito kaikkialla, kun me tämä riskiarvio tehdään.”



Ja entäpä sitten se huolellisuus? Toimittaja kysyi suoraan Jukka Pekkariselta: ”Miksi Suomen valtio edelleen ostaa luottoluokitukset kolmelta finanssikaaoksessa epäonnistuneelta yhdysvaltalaiselta toimijalta?”

Jukka Pekkarinen: ”Koska ne ovat ne kolme, joita tyypillisesti käytetään. Meille on tärkeää osoittaa, että me olemme näitten kolmen luotettavimpana pidetyn ja arvostetuimman luottoluokitusarvioissa sitä huippua . . . Suomelle pienenä maana ulkomaisesta lainanotosta, julkisen talouden rahoituksesta, rahoituksessa poikkeuksellisen riippuvaisena maana, niin meille nämä arviot ovat tärkeitä.”

Toimittaja: ”Tarkoittaako tämä sitä, että nämä luottoluokitusyritykset voi mokata ihan miten paljon vaan ja niiden asema edelleen pysyy yhtä vahvana?”

Jukka Pekkarinen: ”Se jää markkinoiden testattavaksi.”



Koko ohjelma on katsottavissa Ylen Areenalta.



Ohjelman käsikirjoituksen voi lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti