keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Paskaa lapsille



Tuskin ovat vaalilupausten kaiut lakannut poukkoilemasta kaiuttimesta kaiuttimeen, kun taas jo ollaan niitä rikkomassa. Kaveri on jätetty kuin nalli kalliolle.



Eilisen uutinen oli lääkekorvausten pienentäminen ja tämä tietysti kautta linjan. Suomalainen, sinipunainen porvarihallitus ei kykene ajattelemaan tuloperusteisesti muulloin kuin etuoikeutettujen optioita ja muita etuuksia nostellessaan. Niihin ei universaaliperiaate yllä.



Jo nyt kaikkein köyhimmät jättävät lääkkeensä ottamatta, kun rahat niihin eivät riitä. Harvalla vanhuksella on voimaa lähteä sosiaaliluukulle.



Paula Riskon lausahdus: jonkunhan on maksettava, kuulostaa pilkalta ja ilkkumiselta. Tässä yhteydessä olisi varmasti myös syytä pohtia, mitä tehdään yksityisten lääkäripalveluiden käyttäjien kelakorvauksille. Sieltä löytyisivät todelliset säästöt.



Varmaan hänkin tietää varsin hyvin, että joka toinen päivä Suomessa yli 60-vuotias vanhus tappaa itsensä. Mutta mitäs se herroja kiinnostaa.



Ja mikä on se velka, jota tässä nyt yhteisvastuullisesti pannaan kaikkein köyhimmätkin maksamaan. Se velka on seurausta vuoden 2008 rahoituskriisistä, kun veronmaksajien rahoja pantiin 4600 miljardia pankkien tappioiden katteeksi.



Velka on syntynyt, paitsi pankkien pääomittamisesta, myös rikkaille annetuista verohelpotuksista ja eliitin optioiden ja muiden etuuksien kasvattamisesta. Ja taas huudetaan köyhiä apuun.



Ylen aamu-tv:ssä vieraillut professori Heikki Patomäki on ainoa taloustieteilijä, joka näkee asiat kokonaisuutena ja laajemminkin kuin vain kahden vuoden tai kvartaalin periodeina. Hänen katseensa ja ajattelukykynsä ulottuu muuallekin kuin omaan salkkuun ja pankkitiliin sekä niistä huolehtimiseen.



Heikki Patomäki ei tyydy katastrofien ennustamiseen, johon kykenee kuka tahansa supliikkimies. Hän kykenee tilanteen läpi näkemään myös vaihtoehtoja.



Vasemmistolaisena tutkijana Patomäki ymmärtää, että meidän tehtävämme ei ole vain maailman selittäminen, vaan sen muuttaminen.



Heikki Patomäeltä on juuri ilmestynyt kirja Eurokriisin anatomia – mitä globalisaation jälkeen. Kannattaa varmasti hankkia ja lukea huolella.



Heikki Patomäki on kansainvälisen politiikan professori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti