sunnuntai 8. tammikuuta 2012
Tarkistakaa lähde
Kuva: Kaija Olin-Arvola, Tarkistakaa lähde
Jussi Lähde kirjoitta mtv3:n blogissaan: Olenko varma, että eteenpäin jakamani tieto pitää paikkansa? Jos en ole varma, miten voin varmistua asiasta? Jos asiaa ei voi varmistaa, mahtaisikohan se olla todiste asian paikkansapitämättömyydestä?
Näin kannattaa tietysti tehdä niin pitkälle kuin se suinkin on mahdollista; Tarkistaa lähteet.
Asiaa pohtii myös valokuvaaja Jore Puusa Uuden Suomen blogistaniassa.
"En tiedä mistä 100% oikeaa tietoa voi saada. Vastaus lienee, ettei mistään, eikä koskaan.
Niissä haastatteluissa joissa olen ollut mukana, suurin osa ihmisistä valehtelee.
Jotkut toimittajat eivät vaan enää jaksa tehdä ristiintarkistuksia ja osa valheista menee mediaan. Keskiverto toimittaja kirjoittaa kahdesta viiteen juttua päivässä. Kirjoittaminen on vain pieni osa työstä ja työtä he tekevät aivan valtavasti voidakseen välittää edes jonkinlaisen käsityksen maailmasta Teille. tarkistusprosessit ovat niin pitkiä ja hankalia ja vievät aikaa, että jos lehdistössä olisi pakko olla 110% totuus jutuissa, ei yksikään lehti ilmestyisi, valhetta valheen perään syöttävät virkamiehet, poliitikot ja tavalliset kansalaiset syövät keskiverto toimittajan 5 vuodessa täysin loppuun, ellei hän suojele itseään jotenkin.
Käsite -toimittaja- pitää sisällään aivan samanlaisen jakauman ihmisiä kuin käsite -ihmiset-.
On hyviä ja huonoja.
Olen huvittuneena lukenut, miten näillä palstoilla ollaan vihaisia milloin minkäkin median toimittajille siitä, että he vääristelevät totuutta. Mutta mistä sen syyttäjä tietää vääristellyksi, kun ei itsekään totuutta tiedä. Jostain hänkin on oman "totuutensa" lukenut tai kuullut. Toimittajilla on erittäin vähän valtaa siihen mitä heiltä julkaistaan ja toimituksen prosessit ovat erittäin hierarkkisia ja karsivat "yksityisyrittämisen" nopeasti. Media palvelee tällä hetkellä Suomessa vain yhtä totuutta: Se yrittää selvitä hengissä ja pitää toimittajistaan edes jotkut että voisi olla mukana bisneksessä.
Totuus on kansallisessa vallankäytössä vain yksi väline, jolle tämän blogin kommentaattorit eivät voi yhtään mitään.”
Mutta mikä on totuus? Totuus on subjektiivisen tajunnan ja objektiivisen todellisuuden välinen adekvaatti vastaavuus. Se on siis suhde eli vähintään kaksipaikkainen relaatio. Totuus ei ole siis sama asia kuin tieto. Totuus on tie.
Tässä perustelu sille, että lukijan on oltava entistäkin tarkempi. Lukijan on epäiltävä. Toimittajat kirjoittavat lukijan vastuulla, jos tällainen savolaismukaelma nyt tässä yhteydessä sallitaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti