perjantai 25. marraskuuta 2011

Säästäkää itsenne hengiltä

Klikkaa kuva suuremmaksi, niin näet tekstin: Pankit ovat vaarallisempia vapaudelle kuin armeijat.

Klikkaa kuva suuremmaksi, niin näet tekstin:
Pankit ovat vaarallisempia vapaudelle kuin armeijat.

Heti aamusta EK:n johtaja Jussi Mustonen herätteli tv-3:n aamuohjelmassa kansaa säästöihin.

Hänen mukaansa eurobondeista ei ole hyötyä tähän hätään. ”Ne voivat olla ratkaisu tulevaisuuden ongelmiin, jos sitäkään”, hän totesi.

Nyt markkinat ovat luoneet tilanteen, jossa terveetkin kansantaloudet tuhotaan, Mustonen sanoi. Mitään ristiriitaa hän ei huomaa siinä, että nyt näiden samojen tappavien markkinoiden luottamus pitäisi saada palautumaan hinnalla millä tahansa.

Ja se taas tapahtuu säästämällä.

Kapitalististen kansantalouksien kasvu perustuu kulutukseen. Eikö juuri silloin pitäisi huolehtia kansalaisten ostokyvyn säilymisestä. Ennen muuta niiden ihmisten, joilla tässä kyvyssä on selvä kestävyysvaje. Heitä on paljon.

Kreikassa työntekijät eivät enää suostu katkaisemaan köyhiltä sähköjä. Miksi pitäisi?

Varmaan julkisella sektorilla olisi paljonkin rationalisoitavaa, mutta sen näivettäminen kokonaan lienee tuhon tie.

Kurjuus lisääntyy kurjuutta lisäämällä.

Nyt eletään markkinoiden ehdoilla. Pankit pitävät valtaa. Poliitikot ovat niiden juoksupoikia. Eikö pankkien ja poliitikkojen pitäisi olla ihmisten palveluksessa eikä päinvastoin.

Olli Rehn puhuu siitä, että nyt Kreikasta alkanut kriisi saastuttaa jo terveetkin kansantaloudet. ”Saastuttaminen” on tässä yhteydessä harvinaisen epäonnistunut allegoria. Ei tässä ole kyse saastuttamisesta, vaan ahneudesta ja ihmisten tekemän työn hedelmien keräämisestä eliitin taskuun.

Jokaisen maan pitäisi huolehtia siitä, että ihmisillä on työtä ja ostovoimaa ja että vienti vetää.

Jokaisella maalla pitäisi olla sellaiset johtajat, jotka ymmärtävät, miten kansantaloudet toimivat. Velkaa ei makseta pois tekemällä uutta velkaa, vaikka olisi kuinka pankkien etujen mukaista, että tulevatkin sukupolvet kahlitaan velkavankeuteen.

Vika on johdossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti