perjantai 2. joulukuuta 2011

Maalaisrasisti ja kaupunkilaisrasisti samasta puusta veistettyjäItä-Suomen yliopiston tutkimusjohtaja Vesa Puuronen kirjoittaa Kansan Uutisten Viikkolehdessä 2.12.2011 otsikolla Perussuomalaiset ja rasismi.
 
 
Puuronen määrittelee Perussuomalaiset tyypilliseksi oikeistopopulistiseksi puolueeksi, joka jakaantuu monenlaisiin ryhmiin. Merkittävä ero on kuitenkin maalaisrasistien ja kaupunkilaisrasistien välillä.
 
 
Jälkimmäisiä edustavat muun muassa äärikansallismielisen Suomen Sisun jäsenet ja kansanedustajat Jussi Halla-aho, James Hirvisaari, Olli Immonen ja Juho Eerola. Esimerkiksi Halla-ahon blogi-kirjoitukset edustavat islamofobista rasismia. Niiden taustalla ovat muun muassa Gate of Vienna - nettisivuston ajatukset. (gatesofvienna.blogspot.com)
 
 
Norjan joukkomurhaaja perusteli tekojaan samankaltaisilla ajatuksia laajassa manifestissa 2083: A European Declaration of Independense (breivikmanifest.com).
 
 
Maalaisrasisteja Puurosen mukaan edustavat Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen. Heille tyypillisiä ovat hyvin ennakkoluuloiset käsitykset maahanmuuttajista ja toisiin kulttuureihin kuuluvista ihmisistä. Linnanjuhlia koskevissa lausunnoissaan Oinonen paljasti myös homofobiansa ja -vihansa.
 
 
” Teoksessani Rasistinen Suomi olen pyrkinyt osoittamaan, että rasismia ei ole pelkästään etniseen alkuperään perustuva syrjintä, vaan siksi voidaan määritellä myös esimerkiksi arkipäivän kanssakäymisessä tapahtuva pilkkaaminen ja väkivalta sekä muun muassa lainsäädännössä ja eri instituutioiden käytännöissä piilevät seikat, jotka voivat johtaa eri etnisiin ja rodullistettuihin ryhmiin kuuluvien ihmisten eriarvoiseen kohteluun”, kirjoittaa Vesa Puuronen KU:ssa.
 
 
”Perussuomalaisten puheenjohtajan taktiikkana, jolla hän pyrkii välttämään rasismisyytökset, on määritellä rasismi niin kapeasti ja virheellisesti, että ketään ei oikeastaan voi todeta rasistiksi”, sanoo Puuronen ja jatkaa: ”Siten myöskään perussuomalaisten rasistisia lausuntoja esittäneitä kansanedustajia ei voi todeta rasisteiksi.
 
 
Soini sallii puolueessaan avoimen rasistisesti esiintyvien kansanedustajien toiminnan, koska pyrkii maksimoimaan puolueensa kannatuksen. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista Euroopan oikeistopopulistisissa puolueissa. Onko se rehellistä, onkin sitten toinen kysymys.”
 
 
Samaa kysyn minä ja olen kysynyt jo pidemmän aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti