torstai 1. syyskuuta 2011

Käykää myymälässä - Ihmiskauppaa Kosovossa


Kestilän Osuuskauppa
Kestilän Osuuskauppa

Aikoinaan osuuskauppaliike perustettiin kuluttajien parhaaksi. Lapsena laskin Pulmusokeri-pakettiin talletettuja kauppakuitteja helmitaululla, jotta saatiin ostopalautukset, jotka olivat yhtä kuin paketti Katriinaa; sitä mitä täytyi panna vähemmän.

Nyt S-ryhmä on kasvanut jättiläiseksi. Se on valloittanut parhaat kauppapaikat ja kaavoittajat ovat olleet sille suosiollisia. Lohjanharjulla TB-huoltamo ei saanut jatkolupaa, koska se uhkaa pohjavesiä. Samalla harjulla sijaitseva ABC-asema ei näin tee.

Yksin on hyvä olla ja nostaa hintoja. Hankoniemellä ABC:n bensa maksaa 1.60 valtatien varressa, kun syrjemmällä sijaitseva Karjalohjan kuuluisa Unkka myy Nesteen bensalitran hintaan 1.57 ja TB hintaan 1.51 Lohjalla.

Tällä viikolla S-ryhmä on yltänyt jo parikin kertaa Ylen uutisiin. Toisella kerralla kerrottiin, että S-ryhmä ryhtyy tukemaan Ahtisaaren toimistoa. Toisella kerralla uutisoitiin, että S-ryhmän hallintoneuvoston jäsenet ja jopa heidän perheensä saavat erikoisalennuksia ostoksistaan vastoin kaikkia sääntöjä ja paragraafeja.

Pitkään on ollut tiedossa, että bonusjärjestelmän ylläpito tulee asiakasomistajalle kalliimmaksi kuin mitä bonuksina ulos maksetaan.

Toinen toistaan komeampaa pytinkiä nousee ympäri Suomenniemeä eikä hintakilpailusta ole puhettakaan: kartelli mikä kartelli. Perniössä englantilaisturisti aivan aiheesta ihmetteli, miten on mahdollista, että Suomessa ei ole kuin kahdenlaisia kauppoja ja niissäkin samat tavarat.

Suomessa ruoka on Euroopan kalleimpia, ellei kallein. Saattaisin ehkä palata S-ryhmän asiakkaaksi, jos se kykenisi kilpailemaan edullisemmilla hinnoilla. Nykyisessä tilanteessa asiakasuskollisuudesta ei ole mitään hyötyä ja sen osuustoiminnan laitakin näyttää olevan niin ja näin.

En myöskään näe mitään järkeä siinä, että osuuskauppa ryhtyy jakamaan rahaa joillekin toimistoille. Hinnoissa kuluttajat senkin maksavat.

Ahtisaaren toimiston touhut eivät kai ole mitään osuuskauppaa. Ahtisaaren saavutuksia on Kosovon valtio, joka Euroopan sydämessä on rikollisista rikollisin. Se on tutkimusten mukaan Euroopan huume- ja ihmiskaupan keskus.

”EU on nimennyt pääsyyttäjän tutkintaan siitä, oliko Kosovon nykyinen pääministeri Hashim Thaçi vuosien 1998–1999 sodan aikana osallisena sotarikoksiin, muun muassa serbivankien elinten kauppaamisen”, kertoo Kansan Uutiset.

Saksalainen rauhantutkimuslaitos tietää, että Kosovo on tiukasti järjestäytyneiden rikollisten käsissä.

Osuuskauppa-aatteeseen ei mielestäni mitenkään liity Suomen vieminen sotilasliitto Naton jäseneksi.

Tämän maailman kummallisuuksiin kuuluu ehdottomasti se, että sotaherroille myönnetään Nobelin rauhanpalkintoja. Kukahan lienee tänä vuonna vuorossa? Joko David Cameron tai Anders Fogh Rasmussen ovat saaneet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti