keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Enää vain tänäänKun katsoin tanskalaisen tv-sarjan Vallan linnake ensimmäisen tuotantokauden, pidin sarjaa erittäin hyvänä. Kun toinen tuotantokausi alkoi, olivat odotukset korkealla. Mutta heti ensimmäinen jakso oli pettymys. Se oli puhdasta sotapropagandaa.

Jaksossa perusteltiin Tanskan osallistumista vuosia kestäneisiin amerikkalaisiin kiitospäivän juhliin Afganistanissa.

Sota ja vallankin tanskalaisten osallistuminen perusteltiin sillä, että talebanit olivat tappaneet 86 000 lasta. Tämä oli luku, joka mainittiin ja se teki välttämättömäksi seikkailunhaluisten, tanskalaisten nuorten miesten veren vuodatuksen Afganistanin vuorilla.

Sanaakaan ei mainittu niistä taloudellisista eduista, joita sodalla tavoitellaan.

”Yhdysvallat aloitti geologiset tutkimukset Afganistanissa vuonna 2006. Tutkimusten pohjana käytettiin Neuvostoliiton kaivosasiantuntijoiden neuvostomiehityksen aikana 1980-luvulla keräämää tietoa. Lupaavat tulokset johtivat tarkempiin tutkimuksiin viime vuonna.

Tutkijat ovat löytäneet eri puolilta Afganistania muun muassa rautaa, kuparia, kobolttia, kultaa sekä tärkeitä teollisuudessa tarvittavia metalleja kuten litiumia ja niobiumia. Näitä mineraaliesiintymiä ei ollut aikaisemmin Afganistanin maaperästä havaittu.

Afganistanin talous perustuu nykyään oopiumin valmistamiseen, huumeiden kuljetukseen ja sekä muilta mailta saatuihin avustuksiin. Maan bruttokansantuote on The New York Timesin mukaan vain 12 miljardia dollaria. Se on pisara meressä verrattuna nyt löydettyjen esiintymien arvoon, jonka arvioidaan olevan 908 miljardia dollaria.”

Tiedot perustuvat Ylen uutiseen kesäkuulta 2010. Lisää aiheesta täällä.

Tätä sotaa myös Suomi tukee ja mikä halveksuttavinta: Vasemmisto osallistuu tätä ryöstösotaa tukevaan hallitukseen.

Afganistanin sotaa käsittelevä jakso on nähtävissä enää tämän päivän. Katso ja ihmettele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti