tiistai 10. heinäkuuta 2012

Sota tulisi tarpeeseen?


Kuva: Kaija Olin-Arvola. Suomalainen maaseutu muutoksen kourissa.

On tullut ajettua Ruotsin läpi lukemattomia kertoja kymmenien vuosien aikana. Kaikki on näyttänyt niin kauniilta ja siistiltä kuin vain kansankodissa ikinä voi olla. Ehkä juuri siksi oli yllätys nähdä taloushistorioitsija ja valokuvaaja Jan Jörnmarkin dokumentti Tyhjät pihat, autiot tehtaat.

Miljardeja toisensa perään on pistetty esimerkiksi valtion rakentamiin asuntoihin, joissa ei ole ollut varaa ihmisten asua. Globalisaatio ja digitalisoituminen ovat Jörnmarkin mukaan tärkeimmät syyt hävitykseen.

Dokumentissa Jan Jörnmark sanoo, ettei tiennyt itsekään kuinka paljon rappiota Ruotsissa on, vaikka oli taloudesta kirjoittanut useita kirjoja ja aihetta tutkinutkin. Vasta kun hän sattumalta löysi hylätyn huvipuiston ja alkoi valokuvata sitä, hän käsitti, mitä todella tapahtuu. – Jos minulla ei olisi taipumusta nostalgiaan ja romantiikkaan, ajaisin itkien Ruotsin läpi, Jörnmark selitti.

Jörnmark toteaa, miten vieraantuneet ihmiset synnyttävät outoja aatteita. Kapitalismiin kuuluu, että vanhaa pitää tuhota, jotta olisi pääomia, työtä ja luonnonvaroja, joilla talouden pyörät pidetään pyörimässä.

Sotahan on aina tällaisessa tilanteessa kelvannut kapitalismin avuksi ja pelastukseksi. Sitäkö tässä nyt vain odotetaan ja lietsotaankin?

Valitettavasti Jan Jörnmarkin dokumenttia ei voi katsoa Ylessä tekijänoikeudellisista syistä. Youtubessa sen sijaan löytyy Jörnmarkin karmaisevan kauniita kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti