tiistai 10. heinäkuuta 2012

Varokaa! Puu kaatuu

En tiedä, mikä panee suomalaiset kaatamaan vanhat puut ja pelkäämään niiden päälle kaatumista. Muutama vuosi sitten Paikkarin torpalta kaadettiin vanhat koivut ja nyt tilalla on mäntyjä. Koko paikan luonne muuttui. Viimeksi torpan läheisyydessä sijaitsevan Miinan mökin ympäristö raiskattiin: puut kaadettiin ja maa käännettiin kuralle. Puut kaadetaan aina, kun ne tulevat satavuotiaiksi, kertoi Museoviraston opas.


Sammatin hautausmaalta kaadettiin vanha kelomänty, jota oli aikoinaan käytetty ruoskimispuuna. Sen pelättiin kaatuvan ihmisten päälle ja rikkovan hautakivet. Punaisten haudan takaa kaadettiin vanhojen koivujen rivistö ja tilalle saatiin aidan takaa näkyvä peltihalli.



Kilometritolkulla tienvarsimaisemia on tuhottu Länsi-Uudellamaalla ja kaadettu vanhat puut, kun paskaa pumpataan paikasta toiseen.



Tänä kesänä Fiskarsin kulttuurimaisema tuhottiin rakentamalla keskelle kylää valtava parkkipaikka ja kaatamalla varjoa antavat puut raitin reunalta.



Tällaista ei näe Saksassa, missä vanhat puut on tarkkaan tiedossa ja niitä suojellaan. Ne ovat kunnianarvoisia nähtävyyksiä. Vanhojen kaupunkien keskustoissa autot ovat saaneet väistyä kokonaan. On osattava kävellä, jos haluaa vierailla kulttuurimaisemassa.



Puukujat säilytetään ja liikenne saa luvan sopeutua.



Tammi elää helposti tuhat vuotta: 300 vuotta se kasvaa, 300 vuotta se tarjoaa kodin erilaisille eläjille ja 300 vuotta kestää sen vanhuus.





Tämä tammi viettää vanhuudenpäiviään Usedomin saarella ja se on nähnyt tuulet ja tuiskut. Sen iäksi arvioidaan noin 800 vuotta.




Tämän puun osoite on Am grossen Baum.
































Tie Benediktbeuernin luostariin ja luostarin pihapuita.


Kuvat: Kaija Olin-Arvola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti