keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Annetaan mummo hyvään kotiin


Posteljooni soitti aamulla ja kertoi nähneensä lehdessä ilmoituksen, missä vaaleanpunaisella pohjalla luki teksti: Annetaan mummo hyvään kotiin.

Vaikka tämä olisi vitsi, se kertoo jotain tästä meidän ajastamme.

Ei mene päivääkään, ettei jokin tiedotusväline kerro vanhusten huonosta kohtelusta maassamme, jota jotkut pitävät edelleen sivistysvaltiona. Ja näin on ollut jo vuosia. Asia on ollut kaikkien tiedossa, mutta mitään ei tapahdu.


Uusia yksityisiä, toinen toistaan hintavampia hoitolaitoksia ollaan kyllä perustamassa ja niiden avulla aiotaan kyniä jokainen vanhus putipuhtaaksi ennen hänen kuolemaansa. Joissakin laitoksissa vanhuksille ei jää enää edes taskurahaa tupakin ostoon, raivoaa posteljooni. Hän polttaa itsekin ja on päättänyt polttaa loppuun saakka ja näin tehdä yhteiskunnalle palveluksen poistumalla nopeasti muonavahvuudesta.

Perintöjä odottaa jokainen. Niitä kärkkyvät kaikki. Ja sitä nopeamminhan se tulee, mitä nopeammin vanhus älyää lähteä. Jää vielä vähän enemmän rintaperillisille, jos mumma tai pappa ehtii kupsahtaa ennen kuin yhteiskunta tulee jaolle.

Varhaista kuolemaa odotetaan tietysti myös sen takia, että vainajalta jää enemmän parempikuntoista silmää, haimaa ja sydäntä siirrettäväksi nousevan polven käyttöön. Hiljattainhan lakia muutettiin niin, että enää ei tarvitse tehdä elintestamentteja, vaan kaiken kelpaavan saa ottaa, jos ei vainaja sitä erikseen kiellä.

Joitakin vuosia sitten Ilta-Sanomien toimittaja Vesa-Pekka Koljonen kirjoitti ärhäkän pakinan otsikolla Lopullinen ratkaisu. Siinä hän ennusti eutanasialain läpimenovuodeksi 2015. Saa nähdä ehtivätkö päättäjät tuohon mennessä. Olisihan se tietysti oiva keino päästä livahtamaan.

Mitään uuttahan ei tuossa mummon antamisessa sinänsä ole, sehän vain palauttaisi yhteiskunnan siihen tilaan, mistä se työllä ja vaivalla viime vuosituhannen puolella nostettiin. Ruotu-ukkoja ja orpojahan myytiin ennen vanhaan huutokaupalla siihen taloon ilmaiseksi työvoimaksi, mikä halvimmalla lupasi ottaa.

Täällä olisi yksi vaivainen. Mitä tarjotaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti