tiistai 4. syyskuuta 2012

Munat rikki! Keittiö tulessa! Emumunaus III




Kirjansa Emumunaus kolmannessa osassa Päivän peili Esko Seppänen tarkastelee, miten munista eri maissa on yritetty tehdä sekä munakasta, kokkelia että pastaa, mutta edes keittäminen tai paistaminen ei ole onnistunut. Kaikki munat on kuitenkin saatu rikki ja keittiö on liekeissä. Kuukausikaupalla EU:ssa rakennettiin palomuureja, jotta tuli ei leviäisi, mutta savu ja munien palamisen käry haisee jo Suomessa asti. Ja jokainen munansa kärventänyt tietää, että pohjaan palaneita munia ei voi syödä.



Kreikan talouden raunioista Seppänen toteaa: ”Kun valtioiden rahantarve voidaan turvata joko painamalla rahaa tai ottamalla lisää velkaa, Kreikan käytössä ei ole näistä viimeisistä oljenkorsista kumpaakaan. Se ei voi enää (aiemmin vähän voi) painaa itse itselleen lisää euroja eikä se saa markkinoilta lisää velkaa. Kun nämä ovat vaihtoehdot, pitää todeta, että varsin huonosti Emu ja euro sopivat Kreikalle (mutta oikein hyvin Saksalle).



Eurouskovaiset puolustelevat itsensä ylivelkaantuneiden maiden avustamista sanomalla, että Euroopan unioni on solidaarisuusyhteisö ja että siitä vain. Mutta mitä vastaavat siihen kreikkalaiset? Kiitti, meille riitti tätä solidaarisuuden lajia.”



Eikä munia tietenkään enää saada ehjiksi, vaikka niitä on yritetty liimata, vaikka minkä nimisillä liimoilla: EVM, IMF, ERVV, TRS, ETF, AAA, BIS, EVVK. Vain WC on kokeilematta. Mutta kerran rikotut munat ovat rikki ja pysyvät.



Suomi sulo maksajana ei ole ilmeisesti käsittänyt mitään, vaan on kuvitellut koko ajan leipovansa pullaa: ”Suomen kouluissa opetetaan (?), että Suomen ei pidä EU:ssa noukkia rusinoita pullasta. Joelin päivän puheessaan Joel Lehtosen patsaalla Savonlinnassa Hannu Taanila muistutti, että Suomi ei todellakaan ole noukkinut pullasta rusinoita vaan päinvastoin pannut pullaan niitä lisää. Rusinoiden poimimisen pullasta hoitavat sitten niiden pankkien omistajat sekä ne yksityiset sijoittajat, jotka ovat lainanneet rahaa (eivät omaansa) PIIGS-maille. Suomella on Emussa uusi vientituote, jota Ruotsilla ei ole: europullarusinat. Suomen valtio on sitoutunut tarjoamaan näitä rusinoita yli 30 000 000 000 euron arvosta.”



Lopulta on sitten käynyt niin, että missään EU-maassa ei enää oikein jakseta uskoa, että emumunista tulisi sen enempää lasta kuin paskaa. Emu elää parhaillaan kohtalonsa hetkiä.



Eilisen uutiset kertoivat, että ratkaiseva EU:n kannalta tulee olemaan tämä syksy. Tosin näitä ratkaiseviakin hetkiä on jo aiemmin ehditty julistaa yksi toisensa perään. Ja kun tarpeeksi kauan huudetaan, että susi tulee, kohta kukaan ei usko.



(Lähde: Esko Seppänen, Emumunaus, Into, Riika 2012)



Raha ei ole rikkautta. Emumunaus I



Todellista arvoa ei luoda tyhjästä. Emumunaus II



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti